Премиера по HBO на филм за жестомимичния преводач Таня Димитрова

НВО пуска нова оригинална българска продукция след 10-годишна пауза. Това е документален филм за родния жестомимичен преводач Таня Димирова, чиято мисия в живота е да помага на глухи деца да чуват.

Лентата носи името „Тихо наследство“ и ще се гледа в цели 13 държави.

В центъра на сюжета е силата на едно семейство. Филмът показва интимен поглед на случващото се с Таня, съпругът й Димитър и двете им дъщери Кати и Яна през труден период от живота им. Таня е отдаден терапевт в своя образователен център за глухи деца.

Тя влага сърце, сили и енергия в работата си с малки деца с кохлеарни импланти – устройства, които помагат на децата да чуват.

Посветила е професионалния и личния си път на това, след отдадена рехабилитация, тези деца да имат равен шанс за реализация в масови училища като всички други. През 2017 г. животът изправя Таня и семейството й пред неочаквано изпитание и тя е принудена да замине за лечение в чужбина заедно със съпруга си.

По-голямата й дъщеря Кати, тогава на 20 години, поема отговорността за центъра, както и грижата за по-малката си сестра Яна. Кати е изправена пред житейски тест и професионално предизвикателство, за което не е подготвена.

„Тихо наследство“ е копродукция от България на HBO Европа и Контраст Филмс.

Освен у нас, лентата ще има паралелна премиера още в Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, като ще бъде наличен едновременно в стрийминг платформата и телевизионния канал HBO. Датата е 23 март.